1spskcitronsaft - eller hvidvinseddike (forstærker hæveprocessen)
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til højeste temperatur. Hvis du benytter et bagestål, kan du med fordel anvende grillfunktionen i ovnen til at opvarme bagestålet, så stålet får lagret så meget varme som muligt inden pizzaen sættes i ovnen. Sluk for grillfunktionen minimum 10 minutter før du du sætter pizzaen ind i ovnen.
Rør alle de tørre ingredienser sammen i en røreskål (hvedemel, gær, salt og sukker).
Hæld det fingervarme vand, citronsaft og olivenolie ned i røreskålen til de øvrige ingredienser, og rør dejen godt igennem med en grydeske, køkkenmaskine eller el-mixer indtil den slipper røreskålen. Du kan også ælte dejen med fingrene i røreskålen (smør lidt madolie på fingrene, så er dejen nemmere at arbejde med).
Form dejen til en glat kugle, og læg dejkuglen ned i en røreskål (smør skålen med lidt olivenolie). Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i minimum 45 minutter eller op til 2 timer.
Kontroller dejens størrelse efter 45 minutter. Dejen skulle gerne være vokset 50-100% i skålen alt efter rumtemperatur. Du kan lade dejen hæve yderligere i en times tid, hvilket giver en luftigere pizzadej, eller dele og forme dejen til 4 kugler, og spænde dem op på en meldrysset bordplade. Du former dejen til en kugle ved at strække kanterne af dejen ind under bunden med den ene hånd, imens du holder om dejen med den anden. Denne proces gentages indtil du har 4 runde kugler. Lad dejkuglerne hvile tildækket på bordplanden i 10-15 minutter (hvis du har meget travlt, kan du springe dette trin over).
Nu skal du forme dejkuglerne til 4 lige store pizzaer med en diameter på ca. 28-30 cm. Du kan vælge at strække eller forme dejkuglerne ved hjælp af tyngdekraft-metoden - alternativt kan du rulle dejen ud med en kagerulle, men det gør dejen mindre luftig, og uden den karakteristiske kant. Strække-metoden går ud på at flytte luften fra midten af dejen og ud til kanterne. Dette gør du ved hjælp af dine fingerspidser, hvor du skånsomt trykker dejen ud fra midten, og ud mod kanten indtil du har grundformen på en pizza.
Pensl kanten på pizzaen med lidt olivenolie (det gør den ekstra gylden).
Top pizzaerne med en god tomatsovs og dit favoritfyld, og bag pizzaerne skiftevis til bundene er sprøde og fyldet gyldent og lækkert.
Bemærkninger
Dejen kan opbevares på køl i op til to dage, hvilket bunden i øvrigt bliver mere sprød af.Dejen er fryseegnet i op til et par måneder, og skal blot samles og så fryses ned.Dejen skal tø op ved stuetemperatur i ca. 3 timer inden brug.Spar på fyldet og tomatsovsen - less is more. Med for meget tomatsovs på pizzaen, risikerer du at bunden bliver blød, mindre luftig og sprød. Derfor hold lidt igen med fyldet og den hjemmelavede tomatsovs, og brug derimod få, men gode råvarer.Gå ikke på kompromis med melet. Du bør ikke bruge almindelig hvedemel, men fx Tipo 00 hvedemel, semola durummel eller decideret pizzamel med fin formaling og et højt indhold af gluten, som gør pizzadejen ekstra elastisk, og medvirker til en sprød skorpe og lækker krumme.Du kan med fordel bage din pizza på et forvarmet bagestål eller bagesten, som giver en hurtig afbagning med en fantastisk smag og sprød skorpe.Olivenolie og lidt grønt på toppen som fx rucola eller snittet icebergsalat løfter lige den samlede smagsoplevelse, men vent med det grønne og olivenolien til pizzaen er færdigbagt.
Næringsindhold
Næringsindhold
Pizzadej
Mængde pr. portion
Calories
554
% Daglig værdi*
Fat
12
g
18
%
Saturated Fat
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
8
g
Sodium
589
mg
26
%
Potassium
154
mg
4
%
Carbohydrates
97
g
32
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
13
g
26
%
Vitamin A
0.2
IU
0
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
22
mg
2
%
Iron
6
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.