Cottage pie i vegetar udgave. Vegetarisk shepherds pie spækket med linser og grøntsager. En lækker og velsmagende ovnret med et gratineret låg af cremet kartoffelmos. Her får du mit bud på den klassiske shepherds pie, men i en plantebaseret udgave, hvor det hakkede oksekød er udskiftet med grøntsager, krydderier og linser. Resultatet er en mundvandsdrivende lækker vegetarret, som vil gå rent ind hos selv de mest grøntsagsforskrækkede individer. Store som små. Opskriften er vegetarisk, men du kan sagtens udskifte smørret med plantesmør og vegansk parmesan.
Shepherds pie med grøntsagsfyld og linser
Vegetarisk shepherds pie er en af familiens helt store favoritter, når det kommer til mættende vegetarmad. Farvel til det hakkede kød i form af okse- eller lammekød, og goddag til masser af grøntsager, linser og krydderier. Og ikke mindst et indbydende låg af gratineret kartoffelmos. Denne plantebaserede udgave af shepherds pie er ovnbagt mad på den helt store klinge. Takket være de mange krydderier, krydderurter og grøntsager, kommer du på intet tidspunkt til at savne kødet. Og så er denne mættende ovnret forholdsvis budgetvenlig, da den kun består af grøntsager, linser og krydderier. Grøntsagsfyldet i opskriften er kun vejledende, og kan varieres i det uendelige alt efter hvad du har liggende af grøntsager i grøntsagsskuffen.
Prøv lige at se opskriften på: Linsefrikadeller
Denne opskrift på vegetarisk shepherds pie er:
- Den ultimative opskrift på shepherds pie i vegetar udgave
- Er spækket med smag, fylde og tekstur
- Cottage pie med grøntsager og linser
- En nem, lækker og mættende ovnbagt vegetarret
Disse ingredienser skal du bruge:
- Løg
- Hvidløg
- Champignoner
- Gulerødder
- Kartofler
- Parmesan
- Smør
- Rasp (panko rasp kan også anvendes)
- Timian (frisk eller tørret)
- Rosmarin (frisk eller tørret)
- Laurbærblade
- Tomatkoncentrat
- Rødvin (kan undlades)
- Grønne linser
- Grøntsagsbouillon
- Mild paprika
- Røget paprika
- Soyasauce
- Balsamicoeddike
- Worcestershire sauce (engelsksauce)
Prøv lige at se opskriften på: Rødbedebøffer
Prøv lige at se opskriften på: Vegetar moussaka
Vegetarisk shepherds pie uden kød
Bunden i denne plantebaserede udgave af shepherds pie, består af en lækker grøntsagsblanding med grønne linser. Jeg bruger grønne linser, da røde linser har en tendens til at koge ud under tilberedningen. Grøntsagsblandingen skal stå og simre i ca. 25-30 minutter, eller til linserne er kogt møre, og det meste af væsken i gryden er absorberet. Tilberedningstiden vil derfor variere lidt alt efter linsetype. Kartoflerne skal koges møre samtidig med tilberedningen af fyldet, så du er klar til at fordele kartoffelmosen ovenpå fyldet i det ildfaste fad. Retten skal gratineres i ovnen i ca. 25 minutter, eller til kartoffel-låget er gyldent.
Kan man brunge andre grøntsager?
Du kan sagtens bruge andre grøntsager end dem jeg har nævnt i opskriften. Du kan fx også bruge peberfrugter, squash, knoldselleri, jordskokker, pastinakker, porre, ærter, blomkål, aubergine og soltørrede tomater. Kartoffel-låget behøver ikke kun bestå af kartofler, men kan også tilberedes med en kombination af kogte blomkålsbuketter, søde kartofler og jordskokker. Mulighederne er mange.
God fornøjelse.
Ingredients
- Grøntsags- og linsefyld:
- 3 store løg, finthakket
- 6 fed hvidløg, finpresset
- 250 gr. champignoner, finthakket
- 200 gr. gulerødder, fintrevet
- 1 spsk. frisk timian, finthakket (svarende til 1 tsk. tørret timian)
- 2 tsk. frisk rosmarin, finthakket (svarende til en lille tsk. tørret rosmarin
- 2 laurbærblade
- 3 spsk. tomatkoncentrat (med top)
- 1,5 dl. rødvin (kan undlades)
- 275 gr. grønne linser (tørvægt)
- 9 dl. grøntsagsbouillon (2 bouillonterninger opløst i kogende vand)
- 2 tsk. mild paprika
- 0,5 tsk. røget paprika
- 1 spsk. soyasauce
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. worcestershire sauce (engelsksauce)
- Salt
- Friskkværnet peber
- Olie til stegning
- Kartoffel-låg:
- 1200 gr. kartofler, skåret i store tern
- 50 gr. parmesan, fintrevet
- 100 gr. smør, skåret i grove tern
- 2-3 spsk. rasp (panko rasp kan også anvendes)
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
Grøntsags- og linsefyld:
- Opvarm lidt olie i en stor gryde, og steg løgene bløde og blanke i 4-5 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen)
- Tilsæt hvidløg, champignoner, gulerødder, timian og rosmarin, og steg videre i 3-4 minutter. Rør rundt i gryden med jævne mellemrum.
- Skub grøntsagerne lidt til side i gryden, og "brænd" tomatkoncentratet af i gryden i ca 1 minut.
- Tilsæt rødvin og lad vinen småkoge i gryden i et par minutter sammen med grøntsagerne, så alkoholen fordamper.
- Skyl linserne under koldt vand i en sigte, og hæld dem ned i gryden til de øvrige grøntsager. Tilsæt grøntsagsbouillon, mild paprika, røget paprika, laurbærblade, salt og friskkværnet peber.
- Bring grøntsagsfyldet i kog, og lad nu retten simre videre under låg i ca. 25-30 minutter, eller til det meste af væsken er absorberet og linserne kogt møre.
- Skru lidt ned for varmen, og tilsæt soyasauce, balsamicoeddike og worcestersauce. Rør godt rundt og smag grøntsagsblandingen til. Tag gryden af varmen.
Kartoffel-låg:
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Skræl kartoflerne og skær dem i grov tern.
- Kog kartoflerne møre i letsaltet vand i ca. 15 minutter, eller til de er kogt helt møre. Tag gryden af varmen, og hæld kogevandet fra med undtagelse af ca. en deciliter kogevand, som skal forblive i gryden.
- Mos kartoflerne med smør og fintrevet parmesan, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber. Du kan også piske kartoffelmosen sammen med en håndmixer.
Sådan samler du din shepherds pie med grøntsager og linsefyld:
- Hæld grøntsagsblandingen og linsefyldet over i et smurt ildfast fad.
- Fordel kartoffelmosen ovenpå grøntsagsfyldet, så al fyldet bliver dækket af et låg af kartoffelmos. Glat kartoffelmosen ud med en gaffel, så mosen får fine striber.
- Bag retten i ovnen i ca. 25 minutter, eller til kartoffel-låget er gyldent. Du kan også tænde for ovnens grillfunktion, når der er 5 minutter tilbage af tilberedningstiden. Hold godt øje med gratineringen, og tag din cottage pie ud af ovnen, når kartoffelmosen er gylden og let sprød.
- Pynt ovnretten med lidt grofthakket persille og et par stænk olivenolie.
- Velbekomme.
Notes
Du kan med fordel lade retten stå og samle sig i 10-15 minutter inden servering. Retten er fryseegnet i op til tre måneder, og har en holdbarhed på køl i minimum 2-3 dage. Du kan også tilberede retten i forvejen, og så sætte den på køl indtil den skal serveres. Gennemvarm retten i en forvarmet ovn i ca. 15 minutter.