Svenske kanelbullar

af Baregomad.dk
Svenske kanelbullar
0 kommentar
1

Kanelbullar. Kanelsnurrer. Kanelsnegle …
Kært barn har mange navne, men når alt kommer til alt taler vi om det samme fantastiske bagværk. Svampede, snaskede gærboller fyldt med herlig kanel- og marcipanremonce. For slet ikke at forglemme den fantastiske duft af kanel og kardemomme, som lægger sig som havgus i Skærgården når først kanelbullarne sættes i ovnen. Mundvandrivende bagværk hvis du spørger mig. Og noget af det mest autentiske fra Sverige udover IKEA, köttbullar, Volvo og ABBA. Det er stort.

Kanelbullens Dag

Tro det eller ej, men de sveske kanelbullar har faktisk deres helt egen mærkedag i Sverige, idet befolkningen hvert år den 4. oktober fejrer disse populære snaskede gærboller. Det hele startede tilbage i 1950’erne, hvor de store svenske producenter af mel, gær, mælk og sukker havde én enkelt mission – at få den svenske befolkning til at bage mere, og dermed sætte gang i salget af fødevarer. Disse producenter etablerede Hembakningsrådet, hvis primære formål var at inspirere svenskerne til at bage mere. I 1999 blev “Kanelbullens Dag” skabt som en kommerciel mærkedag af Hembakningsrådet, hvis primære formål igen var at få svenskerne til at bage noget mere. Og efter en veloverstået tur til Småland i sommeren 2019 må jeg konstare, at missionen ser ud til at være lykkedes. Man ser kanelbullar alle steder. I supermarkeder som ICA, City Gross og Coop samt på caféer, tankstationer og ude i det smukke skovklædte Småland.

Kanelbullar som skabt til kaffebordet

Hvis du er kommet hertil i opskriften, har du nok bemærket min store begejstring for de svenske kanelbullar, som jo ret beset består af blød gærdej med kanelremonce. Men ofte er det også den mest simple mad der smager bedst. Denne opskrift på kanelbullar er inspireret af en svensk opskrift, som jeg fandt på nettet imens jeg sad i vores bjælkehytte i Småland og nød en kanelbulle i selskab med en god kop kaffe. En opskrift på kanelbullar, som både består af kanel- og marcipanremonce. Det er lidt en smagssag om man anvender marcipan i opskriften, men det gør lige remoncen det mere snasket og sødmefuld. En luksusudgave af de velkendte kanelbullar så at sige. Selve tilberedningen er ikke spor besværlig, og kan klares på ca. 30 minutter. Det er hævningen der kræver lidt tålmodighed, men belønningen er stor, når først du sætter tænderne i disse svampede snaskede boller.

Kanelbullar er det perfekte kaffebrød eller en oplagt kandidat til fødselsdagsbordet, hvis du ikke lige vil servere de klassiske fødselsdagsboller. Takket være glaseringen med sukkerlage når de kommer ud af ovnen, kan de holde sig friske i flere dage i en tætlukket pose. De smager bedst hvis de lige lunes inden servering, og er også meget velegnede til at komme i fryseren, så du altid lige har nogle svenske kanelbullar ved hånden, når du bliver sulten for sjov eller får uventede gæster.

God fornøjelse med bagningen.

Svenske kanelbullar

Svenske kanelbullar

Kanelbullar. Kanelsnurrer. Kanelsnegle … Kært barn har mange navne, men når alt kommer til alt taler vi om det samme fantastiske bagværk.… Bagværk Svenske kanelbullar European Print opskrift
Antal personer: 24 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 400 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 4 bedømmelser )

Ingredienser

Dejen til de svenske kanelbullar:

 • 30 gr. gær
 • 2½ dl. mælk
 • 110 gr. stuetempereret smør
 • 575 gr. hvedemel
 • ½ tsk. salt
 • 1 spsk. kardemomme
 • 1 dl. økologisk rørsukker
 • 1 æg samt 1 æg til pensling
 • Perlesukker

Fyld:

 • 200 gr. marcipan
 • 150 gr. stuetempereret smør
 • 1 spsk. vaniljesukker
 • ½ dl. kanel

Sukkerlage til pensling:

 • 1½ dl. vand
 • 1 dl. sukker

Sådan gør du

Start med at smuldre gæret i en røreskål, og tilsæt den lune mælk (37° grader). Rør gæren godt ud i mælken.

Tilsæt nu de øvrige ingredienser på nær det stuetempererede smør. Rør det hele godt rundt i skålen med en røremaskine eller allerbedst i en køkkenmaskine. Tilsæt nu smørret lidt efter lidt, og ælt dejen i ca. 10 minutter til du har en rigtig smidig og glat gærdej, som lige akkurat slipper fingeren når du prikker i dejen.

Drys lidt mel ud på køkkenbordet, og læg dejen til hvile på bordet i ca. 20 minutter.

Imens blander du nu remoncen og den hjemmelavede sukkerlage.

Bring vandet i kog i en lille gryde og tilsæt sukker. Lad blandingen småkoge i et par minutter indtil sukkeret er opløst, og stil gryden til side.

Riv marcipanen groft på et rivejern, og hæld det i en røreskål. Tilsæt vaniljesukker, kanel og smør og rør godt rundt med en røremaskine med dejkroge indtil du har en ensartet remonce.

Rul nu dejen ud til en stor firkant på 3-4 mm. tykkelse. Dejen skal foldes på midten, så det er vigtigt at dejen er lidt højere end bred. Smør remoncen ud på dejen med en spartel, og fold forsigtigt dejen på midten, så du står med to lag dej med remonce i midten. 

Med en pizzaskærer eller dejsnitter skærer du nu forsigtigt ca. 24 strimler dej på den lodrette led. Strimlerne skal være ca. 1½ cm. brede. Saml din pegefinger og langefinger og sno dejen to gange rundt om fingrene, og afslut med en ekstra halv omgang, hvor du kører strimlen ned imellem de to fingre og fæstner enden af dejen under bollen. Denne proces gentages indtil du ikke har flere strimler dej. 

Placer løbende kanelbullarna på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem nu efterhæve til dobbelt størrelse - det tager ca. 1½-2 timer.

Opvarm ovnen på 190° grader varmluft, pensl kanelbullarna med et sammenpisket æg og strø lidt perlesukker ud på bollerne. Bag dem smukke lysebrune i ca. 9-11 minutter, og placer de færdigbagte boller på en bagerist. Pensl nu bollerne med sukkerlagen, som både giver kanelbullarna en smuk glinsende overflade, og som samtidig medvirker til at holde bollerne svampede og snaskede i længere tid.

Yderligere kommentarer

Kanelbullar er meget velegnede til at komme i fryseren, og skal så blot optø og opvarmes inden servering. Glaseringen med sukkerlagen kan undlades, men "forsegler" kanelbullen så den forbliver svampet i længere tid.

Svenske kanelbullar

0 kommentar
1

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.