Rabarbertrifli

Rabarberplanten er en af de første forårsbebudere i haven. Med rabarberens komme varsler det lysere nætter og udendørsaktiviteter. Rabarber som plante er faktisk i sæson både i foråret og i sensommeren, og er dermed leveringsdygtig i friske rabarberstængler gennem adskillige måneder – til glæde for alle de livsnydere og haveejere, som sætter pris på rabarberplantens mange anvendelsesmuligheder.

Rabarberplanten er en utrolig populær haveplante, som med sine mørkerøde stængler og forårsgrønne blade er at finde i mange haver og visse steder også i naturen. En plante, som jeg personligt holder rigtig meget af, og som ikke kræver nogen som helst form for pleje eller opmærksomhed, men som forkæler sin ejer med disse røde stængler hele sommeren igennem.

Rabarbertrifli – en himmelsk sommerdessert

Rabarbertrifli er uden tvivl en vaskeægte “old-school” klassiker indenfor desserter. Jeg mindes min mormors hjemmelavede rabarbertrifli med kagecreme og hjemmebagte makroner, som vi fik serveret til fødselsdage og andre sammenkomster. Rabarberne var selvfølgelig hentet i deres veltrimmede have, som bød på et sandt gastronomisk overflødighedshorn af krydderurter, frugttræer, bærbuske og et drivhus spækket med tomater og agurker.

Det var dengang. Og blot et af mange gode minder fra ens barndom, hvor kimen til min interesse for madlavning blev lagt. Når jeg var på miniferie fik jeg altid lov til at stå og kokkerere på lige fod med min mormor, som mestrede den gode gammeldags kogekunst til perfektion, og som glædeligt delte ud af sin mangeårige viden og erfaring bag et komfur.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbercrumble

Denne opskrift på rabarbertrifli er:

  • En rigtig klassisk mormordessert
  • Smagen af dansk forår og sommer komponeret i en lækker sommerdessert
  • Nem at tilberede og kan laves i forvejen
  • Med knuste makroner og en fløjlsblød vaniljecreme

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Rabarber
  • Rørsukker
  • Vaniljesukker eller en hel vaniljestang
  • Vand
  • Mandler
  • Kartoffelmel/Maizena (evt. til at jævne kompotten med)
  • Æggeblommer
  • 3 spsk. sukker
  • Græsk yoghurt
  • Piskefløde
  • Evt. lidt citronmelisse og chokolade til pynt

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertærte med vaniljecreme

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Rabarbertrifli
Rabarbertrifli

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarberkage med marcipan og marengs

Smagen af dansk sommer

Rabarbertrifli er indbegrebet af dansk forår og sommer på lige fod med solmodne jordbær. En simpel haveplante, som med sin syrlige smag sætter sit helt personlige præg på et hav af forskellige desserter og kager. Og som kan justeres og varieres i smag og udtryk i det uendelige. Rabarberkompotten til denne trifli er blevet piftet op med nogle finthakkede mandler, som tilfører en dejlig nøddesmag til desserten, og som giver kompotten lidt mere bid.

Prøv lige at se opskriften på: Jordbærtrifli

Rabarberkompot, makroner og vaniljecreme

Denne opskrift på rabarbertrifli tager ganske enkelt udgangspunkt i en traditionel rabarberkompot. Den traditionelle kagecreme er blevet udskiftet med en mere frisk, syrlig og fløjlsblød creme, som takket være den græske yoghurt får et dejligt frisk pift, som komplimenterer den fede fløde på skønneste vis.

Makronerne er færdiglavede. Ja, beklager dybt, men i dag var der altså ikke lige tid til at kaste sig over hjemmelavede makroner. Det skal jeg nok komme efter, og så skal du være den første til at få det at vide.

Prikken over i’et er servering i det fri på en lun sommeraften ledsaget af et glas kølig Cremant, Cava eller Champagne Demi-Sec. Det er sommerhygge. Og selvfølgelig med rigtig god samvittighed.

God fornøjelse.

Rabarbertrifli

Rabarbertrifli

Antal personer: 6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.5/5
( 262 bedømmelser )

Ingredienser:

Rabarberkompot:

  • 1000 gr. rabarber
  • 350 gr. rørsukker
  • 2 tsk. vaniljesukker eller en hel vaniljestang
  • 0,25 dl. vand
  • Ca. 50 gr. hakkede smuttede mandler (kan undlades, men tilføjer et ekstra element til kompotten)
  • Evt. 1-2 tsk. kartoffelmel eller majsmel til at jævne kompotten med hvis den er for tynd (skal være cremet)

Fløjsblød vaniljecreme:

  • 2 æggeblommer
  • 0,5 tsk. vaniljesukker
  • 3 spsk. sukker
  • 5 spsk. græsk yoghurt
  • 2,5 dl. piskefløde

Andet:

  • Ca. 30-40 makroner
  • Evt. lidt citronmelisse til pynt
  • Evt. lidt revet chokolade

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Rabarberkompot:

  1. Snit rabarberne i små stykker på ca. 1-2 cm. tykkelse, og skyl dem i lidt koldt vand.
  2. Hæld rabarberne ned i en gryde tilsat et par spiseskefulde vand, vaniljesukker og sukker. Bring stille og roligt kompotten i kog uden låg, og lad den småkoge i ca. 5 minutter, hvis du ikke ønsker at de skal koge helt ud. Ønsker du en mere cremet og udkogt kompot, skal du lade dem koge videre i yderligere ca. 5 minutter. Det er lidt en temperamentsspørgsmål, hvorvidt kompotten skal have lidt bid eller være helt udkogt.
  3. Er kompotten ikke tyk nok i konsistensen, kan du tage 1-2 tsk. kartoffelmel eller majsmel og piske det sammen med et par teskefulde koldt vand i et glas. Herefter kan du stille og roligt jævne kompotten indtil den har den rette konsistens.
  4. Tilsæt de finthakkede smuttede mandler til kompotten.
  5. Lad nu rabarberkompotten køle helt af inden du går i gang med at komponere rabarbertriflien.

Fløjlsblød vaniljecreme:

  1. Start med at lave en god gammeldags æggesnaps. Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen i en skål til blandingen har en cremet og fyldig konsistens.
  2. Tilsæt græsk yoghurt og fordel det i æggesnapsen.
  3. Pisk fløden stiv og vend det forsigtigt i cremen.

Sådan komponerer du en rabarbertrifli:

  1. Start først med at udvælge nogle velegnede glas til formålet. Det skal helst være glas, da du så kan se den smukke komposition og de mange lag og farver.
  2. I glasset lægger du nu skiftevis afkølet rabarberkompot, makroner og den fløjlsbløde creme.
  3. Dette gentages 2-4 gange alt efter glassets udformning, og hvor stor en dessert du ønsker at servere.
  4. Rabarbertrifli har som med æblekage godt af at trække et par timer i køleskabet før servering - gerne længere, så ingredienserne kan sætte sig. Du kan derfor med fordel lave denne lækre sommerdessert i forvejen, når du venter gæster eller blot vil forkæle familien.
  5. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Pynt rabarbertriflien med lidt revet chokolade og et par blade citronmelisse. Har du noget rabarbersirup i køleskabet, kan du evt. lige toppe desserten i glasset med lidt sirup.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

5 kommentarer

Vibeke Them 31. maj 2018 - 10:45

Rabarbertrifli:
Det er den lækreste dessert jeg nogensinde har smagt ???????? Den overgår alt ???? Spiser det gerne igen, igen og igen ????????❤️

Besvar
Isa 11. maj 2021 - 17:55

Hej Thomas!
Kan man lave kompotten og vaniljecremen til rabarbertriflien dagen i forvejen? Eller bliver cremen kedelig?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 11. maj 2021 - 18:35

Hej ISA,
Mange tak for dit spørgsmål vedrørende creme og kompot til rabarbertrifli. Du kan faktisk med fordel lave både kompot og vaniljecreme dagen i forvejen, og så opbevarer det på køl indtil rabarbertriflien skal komponeres. Det giver smagene lov til at forplante sig i henholdsvis creme og kompot. Husk at lægge husholdningsfilm direkte ovenpå din creme, så du ikke får skind på den.

God fornøjelse og tak for din interesse.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Pia Fischer 13. maj 2021 - 18:26

Hej. Super god opskrift. Kan anbefales.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 13. maj 2021 - 18:36

Hej Pia,
Mange tak for din besked og pæne ord om min opskrift på rabarbertrifli 😊 Den er også en af favoritterne her i huset, når rabarberstænglerne vælter op af jorden i foråret. En rigtig mormor-dessert.

Hilsen
Thomas

Besvar

Skriv et svar til Pia Fischer Annuller besvarelse

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner