Rabarberkage med marcipan og marengs

af Baregomad.dk
Rabarberkage med marcipan
0 kommentar
0

En af de helt store forårsbebudere i mange danske haver er rabarberplanten, som er leveringsdygtig i de skønneste syrlige rabarberstængler fra tidlig forår til sommeren går på hæld. Anvendelsesmulighederne er uendelige – lige fra hjemmelavet rabarbersirup til kompot i fx rabarbertrifli, rabarbertærte eller som topping på morgenmadsprodukter.

Rabarberkage med marcipan og marengs er en rigtig klassiker indenfor kagedesserter, som i folkemunde også går under betegnelsen “Bedstefars skæg”, som ofte fremstilles i en stor bradepande. Den hjemmelavede syrlige rabarberkompot i kombination med en svampet mazarinbund og den søde marengs er et rigtig godt match. – I mine øjne et rigtig godt bud på en dansk sommerdessert, som samtidig er utrolig nem at tilberede og som sagtens kan fremstilles på forhånd eller fryses ned. Smagen af dansk sommer på lige fod med jordbær og nye kartofler … Mums.

Rabarberkage med marcipan og marengs

Rabarberkage og dens tre processer

Rabarberkage med marcipan og marengs består af tre processer. Først bager du den bløde og svampede mazarinbund, som skal afkøles helt inden du kan smøre den afkølede rabarberkompot ovenpå . Til sidst lige inden servering skal marengsen smøres eller sprøjtes på toppen og brændes lysebrun med en gasbrænder. Og marengsen tilbereder du selvfølgelig med hjemmelavet sukkersirup, så du undgår den trælse knasende lyd i tænderne pga. at sukkeret ikke er blevet opløst i æggehviderne.

Det lyder måske en smule kompliceret, men sandheden er at denne kage er utrolig simpel at tilberede, og belønner din indsats i køkkenet tifoldigt. Længe leve rabarberen i de danske haver, og længe leve denne guddommelige kagedessert!

Rabarberkage med marcipan

Rabarberkage med marcipan og marengs

En af de helt store forårsbebudere i mange danske haver er rabarberplanten, som er leveringsdygtig i de skønneste syrlige rabarberstængler fra tidlig… Bagværk Rabarberkage med marcipan og marengs European Print opskrift
Antal personer: 8 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 375 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

Mazarinbund:

  • 175 gr. revet marcipan
  • 150 gr. økologisk rørsukker
  • 150 gr. smør
  • 3 æg
  • 60 gr. mel

Hjemmelavet rabarberkompot:

  • Ca. 200 gr. rabarberstængler
  • 40 gr. økologisk rørsukker
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. vaniljesukker

Marengs:

  • 3 pasteuriserede æggehvider
  • 150 gr. sukker
  • Ca. 1/3 dl. vand

Sådan gør du

Mazarinbund:

Start med at rive marcipanen groft på et rivejern.  Rør det bløde smør og sukker sammen til en blød creme i en skål, og tilsæt herefter æggene et ad gangen. Tilsæt mel og marcipan og rør dejen godt sammen. Kom dejen i en smurt springform drysset med lidt sukker (ca. 28 cm. i diameter) og bag kagen ved 175° grader almindelig ovn i ca. 30 minutter. Stik en kødnål i dejen for at kontrollere om den er færdigbagt, ellers må du lige give den nogle minutter mere. Tag ringen af springformen og lad mazarinbunden køle helt af (evt. i køleskab) inden du fjerner bunden.

Hjemmelavet rabarberkompot:

Skyl rabarberstænglerne og skær dem i grove stykker på ca. 1 cm. bredde. Hæld rabarber, sukker og vaniljesukker op i en gryde og lad det koge stille op under jævnlig omrøring. Når kompotten småkoger skal du lade den simre i ca. 5 min. indtil rabarber stykkerne er bløde og svagt udkogte. Lad nu kompotten afkøle helt (skal det gå hurtigt kan du afkøle kompotten i en skål i køleskabet).

Marengs:

Du kan med fordel fremstille sukkersiruppen imens du bager selve kagen, så den kan nå at afkøle, men selve marengsen skal først tilberedes når kagen er klar til servering.

Kom vand og sukker i en tykbundet gryde. Bring blandingen i kog og lad den småkoge i ca. 3 minutter indtil al sukkeret er blevet opløst. Tag gryden af kogepladen og lad sukkerlagen afkøle helt. Du kan med fordel fylde 5 cm. koldt vand i din køkkenvask, og så sætte gryden ned i vasken, da det vil fremme nedkølingsprocessen.

Pisk æggehviderne kraftigt i en køkkenmaskine eller med en håndmixer til de er godt stive.

Tilsæt den afkølede sirup til æggehviderne lidt ad gangen, og pisk blandingen godt i 6-8 minutter.

Fordel den afkølede rabarberkompot på mazarinbunden, og smør til sidst den luftige marengs på toppen af kagen med en gummispartel eller paletkniv (du kan evt. sprøjte marengsen på i et flot mønster med en sprøjtepose). I dagens anledning må du godt lege med ild, for nu er det tid til at brænde marengsen til den bliver flot lysebrun med en lille gasbrænder som man også anvender til fx creme brulee.

Yderligere kommentarer

Rabarberkage med marcipan kan med fordel laves dagen i forvejen eller fryses ned til en dag hvor du får gæster. Du skal blot vente med at lave marengsen indtil kagen skal serveres. Den hjemmelavede rabarberkompot kan anvendes til mange andre formål som fx lækker topping ovenpå skyr, desserter eller i den klassiske rabarbertrifli.

0 kommentar
0

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.