Maskeret blomkål

Maskeret blomkål. 80’er mad. Mere kedelig grøntsag skal man lede længe efter. Et levn fra Kirsten Hûttemeier, og hendes husmodervenlige opskrifter som stegt flæsk og persillesovs. Karolines Køkken. Lugten af prut. Fordomme er der nok af. Stakkels grøntsag. Men blomkål tilberedt på de rette måder kan et eller andet. Ikke mindst blomkål maskeret med dressing, rejer, æg og salat. Serveret til et stykke friskbagt foccacia eller ostebrød med krydderurter som pull-apart.

Prøv lige at se opskriften på: Foccacia brød

Opskrift på maskeret blomkål med rejer

Blomkål er en sommergrøntsag, som er utrolig sund og rig på kostfibre. En fantastisk spise i enten rå, kogt eller bagt udgave. Mulighederne er mange med denne herlige grøntsag, som i øvrigt er i familie med hvidkål. Denne opskrift er en vaskeægte klassiker. Maskeret blomkål. En yndet forret fra det forrige århundrede, men som sagtens kan begå sig i det 21. århundrede. Også som en let middagsret i hverdagen.

Originalopskriften består vist nok kun af blomkål, salat, dressing og rejer, og så er rejerne kommet til efterfølgende. Hvis du ikke lige er til rejer, kan du sagtens erstatte disse med fx skinkestrimler eller kyllingestrimler. Du kan også sagtens servere lidt at det hele i skåle, så familien eller dine gæster selv kan vælge imellem rejer, skinke og fx kyllingestrimler.

Prøv lige at se opskriften på: Tunmousse

Denne opskrift på maskeret blomkål er:

  • Vaskeægte klassiker fra 1980’erne – mormormad af bedste skuffe
  • Kogt blomkål på bund af salat og pyntet med rejer, tomater og dressing
  • Lækker sommerspise
  • Velegnet som forret til en gæstemiddag
  • Tilberedt på 30 minutter
  • Som yin og yang i kombination med friskbagt madbrød som fx ostebrød eller hvidløgsbrød som pull-apart

Prøv lige at se opskriften på: Dressing til tunmousse

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Blomkål
  • Ærter
  • Tomater
  • Rejer i lage
  • Æg
  • Iceberg salat
  • Dild
  • Cremefraiche
  • Mayonnaise
  • Citron
  • Dijonsennep

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Maskeret blomkål
Jeg anretter den afkølede blomkål ovenpå en salatbund bestående af iceberg salat og ærter. Blomkålen placeres ovenpå salaten centreret på fadet, hvorefter noget af dressingen fordeles på toppen. Pynt med rejer, tomater, ærter, dild og kogte æg skåret i kvarter.

Prøv lige at se opskriften på: Butter chicken

Velegnede madbrød:

Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme

Andre forslag til fyld:

  • Skinkestrimler
  • Kyllingestrimler
  • Dampet torsk

Er blomkål en sund grøntsag?
Blomkål deler vandene hos mange, og det er især smagen af blomkål som får nogle personer til at rynke på næsen. Det er synd og skam, da blomkål er en utrolig sund grøntsag, som er spækket med vitaminer, mineraler og fibre. Blomkål har også et stort indhold af omega-3-fedtsyrer, så det er bare med at få denne grøntsag ind i din ugentlige madplan – fx camoufleret med masser af lækkert fyld og en lækker dressing som i denne opskrift. Da blomkål er rig på fibre, har det en meget gavnlig effekt på din fordøjelse, som både er med til at udskille toksiner i kroppen, og som samtidig har en forebyggende effekt mod fx mave- og tarmkræft. Antiinflammatoriske egenskaber, omega-3-fedtsyrer og fibre har en gavnlig effekt på forhøjet blodtryk og dårligt kolesterol, og jeg kan blive ved med at nævne positive egenskaber om blomkålen. Det er og bliver en fantastisk grøntsag, som burde fylde meget mere på vores madplan.

Camoufleret grøntsagsspise

Maskeret blomkål er et super lækkert måltid om sommeren, hvor det er højsæson for danske blomkål. Du kan selvfølgelige lave maskeret blomkål året rundt, men det er i sensommeren du får de billigste og bedste danske blomkål. Og det er på en varm sommerdag, at lysten til denne lette sommerspise melder sig, hvor man absolut ikke går på kompromis med selve madoplevelsen.

Maskeret blomkål kan serveres både som forret til en gæstemiddag, eller som et let og sundt frokostmåltid. En utrolig simpel anretning, som kræver minimal arbejdsindsats i køkkenet, men som leverer en herlig madoplevelse ved bordet. Kogt blomkål camoufleret af dressing og pynt – en sand nydelse for øjet. En udsøgt fornøjelse at sætte tænderne i. Smagen af sommer og nostalgiske øjeblikke fra dengang kvinder havde skåneærmer på armene, og der kun fandtes en tv-kanal i Danmark.

Prøv lige at se opskriften på: Tarteletter med høns i asparges

Maskeret blomkål med rejer

Maskeret blomkål kan justeres og varieres alt efter personlige præferencer. Denne opskrift er med både rejer, hårdkogte æg og en salatbund, da den skal udgøre det for et middagsmåltid på denne varme sommerdag. Skal du servere retten som forret, kan du sagtens undlade de hårdkogte æg og salatbunden. Dild kan udskiftes med purløg eller forårsløg, og krydres med karry eller paprika. Rejer i lage kan udskiftes med skinkestrimler. Mulighederne er mange.

Gør denne klassiker til din egen.
Med eller uden skåneærmer.

God fornøjelse.

Maskeret blomkål

Maskeret blomkål

Antal personer: 4-8 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 150 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 354 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 stort blomkål
  • Ca. 100 gr. grønne ærter (frosne eller friske)
  • 2 tomater eller 10-15 små cherry- eller snacktomater
  • 350-400 gr. rejer i lage
  • 2 hårdkogte æg
  • Et halvt iceberg salat

Dressing:

  • 1 stort bundt dild (gem lidt til pynt)
  • 4 dl. cremefraiche
  • 4 spsk. mayonnaise
  • Saften fra 1 citron
  • 1-1,5 tsk. dijonsennep
  • 0,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Maskeret blomkål:

  1. Start med at koge blomkålshovedet mørt i letsaltet vand i ca. 10-12 minutter. Bring vandet i kog inden du lægger blomkålet i gryden. Hæld vandet fra gryden og lad blomkålet afkøle i minimum 45 minutter.
  2. Hak iceberg salaten groft og fordel det på et stort fad.
  3. Placer blomkålshovedet ovenpå salaten.
  4. Hæld dressingen over det afkølede blomkålshoved.
  5. Pynt fadet med rejer, ærter, tomater i både, kvarte æg og lidt dild.
  6. Server det maskerede blomkål med et stykke lunt groft brød.
  7. Velbekomme.
    Har du set den nye kogebog fra Baregomad.dk, som indeholder mere end 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.

Dressing til maskeret blomkål:

  1. Rør en dressing af cremefraiche, mayonnaise, dijonsennep, citronsaft og hakket dild.
  2. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Maskeret blomkål
Maskeret blomkål

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

8 kommentarer

Inge 19. juni 2020 - 13:02

Super lækkert og hurtig ❤️❤️❤️❤️❤️

Besvar
Thomas fra Barego'mad 19. juni 2020 - 13:06

Hej Inge,
Mange tak for de pæne ord.
Ja, det kan godt være maskeret blomkål er klassisk mormormad, men det bliver det absolut ikke ringere af, og som du selv skriver er det lækker og nem aftensmad.

Hilsen
Thomas

Besvar
Doris 26. juli 2020 - 10:17

Mums, det vil jeg lave i dag. Vil forkæle vores overnattende gæster med denne skønne ret. Mine tænder løber i vand ved synet af det smukke foto. MVH Doris

Besvar
Thomas fra Barego'mad 26. juli 2020 - 10:27

Hej Doris,
Mange tak for din kommentar og dejligt at høre, at opskriften og billedet har inspireret dig til en omgang maskeret blomkål. Det smager også fantastisk – især om sommeren med friske grøntsager som blomkål, salat og ærter lige fra køkkenhaven. God fornøjelse.

Hilsen
Thomas

Besvar
Eva 7. februar 2021 - 20:52

Ikke 2 tsk salt, vel? En halv tsk passede i min dressing (•‿•)

Besvar
Thomas fra Barego'mad 7. februar 2021 - 21:25

Hej Eva,
Mange tak for dit indspark. Du har helt ret i at to tsk. salt er for meget i dressingen – det er helt korrekt ca. 0,5 tsk. salt som skal anvendes. Jeg har åbentbart overset saltet da jeg rettede mængderne til. Endnu en gang tak for dit skarpe øje 😊

Hilsen
Thomas

Besvar
Anne 2. juli 2022 - 22:41

igen denne term mormormad – min mormor hadede at lave mad når vi var på besøg, hun inviterede ikke for at stå med ryggen til os i køkkenet, så vi tog på restaurant………………..

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 3. juli 2022 - 12:20

Hej Anne,
Tak for din kommentar vedrørende mormormad og maskeret blomkål :-) Begrebet ‘mormormad’ dækker over de gamle danske retter, som jeg husker min mormor mestrede til perfektion. Maskeret blomkål er blot en af mange måltider, som jeg forbinder med mormormad. Mormormad er for alle aldersgrupper, og noget som mange tit forbinder med et solidt måltid camoufleret i masser af sovs.

Hilsen
Thomas

Besvar

Skriv et svar til Thomas fra Barego'mad Annuller besvarelse

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner