Klassisk mørbradgryde

af Baregomad.dk
Klassisk mørbradgryde
0 kommentar
1

Mormormad er klassisk dansk mad med gods i.
Mad med sovs og kød og ikke så meget grønt. Et “mande-måltid” vil mange nok sige, men hånden på hjertet så plejer mormormad at gå rent ind hos de fleste, når først flødesovsen begynder at forkæle dine smagsløg, og sender nostalgiske tanker tilbage til ens barndom med sovs og kartofler på menuen hver dag.

Herlig mormor-spise

Klassisk mørbradgryde er en af de store favoritter i familien når det kommer til hurtige gryderetter, som regelmæssigt er på menuen uanset om det er sommer eller vinter. Det er sådan en dejlig klassisk mormor-spise, som er nem at tilberede og kan serveres med forskelligt tilbehør som kogte ris, hjemmelavet kartoffelmos eller bønnesalat med bacon.

LÆS OGSÅ: Mørbrad i fad

Klassisk mørbradgryde

Nem og bekvem aftensmad – også til fryseren!

Vi laver ofte dobbeltportion af mørbradgryde, så vi har nem aftensmad til dagen efter, eller fryser det ned til en dag hvor vi lige står og har behov for hurtig, men god og solid aftensmad. Klassisk mørbradgryde er meget velegnet til fryseren, og skal så blot tages op dagen forinden, lægges i køleskabet og stille og roligt tø op til dagen efter. Det bliver ikke nemmere.

Paprikagryde, mørbradgryde eller sorte gryde?

Kært barn har mange navne … – især når det kommer til mørbradgryde, som både går under betegnelsen “Paprikagryde”, “Klassisk mørbradgryde” og “Sorte gryde”. Når alt kommer til alt taler vi vel egentlig om den samme klassiske mormor-spise, som jeg altid har kendt som den klassiske mørbradgryde. Uanset hvilken betegnelse, er det en fremragende spise som kan varieres i det uendelige. Du kan tilføje andre krydderier til retten som fx chili og cayennepeber, udskifte svinemørbraden med koteletter eller kylling, undlade cocktailpølser, tilsætte flere grøntsager som fx peberfrugt og pastinak. Det er blot fantasien der sætter grænser for din helt egen personlige udgave af klassisk mørbradgryde.

LÆS OGSÅ: Mørbrad a la thai

Ikke mere snak.
Nu skal vi tilbage til de gode gamle dage i 1970’erne, hvor mormor var ung og Kirsten Hüttemeier datidens helt store tv-dronning i tv-køkkenet. Velbekomme.

Klassisk mørbradgryde

Klassisk mørbradgryde

Mormormad er klassisk dansk mad med gods i.Mad med sovs og kød og ikke så meget grønt. Et “mande-måltid” vil mange nok… Nem aftensmad Klassisk mørbradgryde European Print opskrift
Antal personer: 4 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 300 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

  • 1 hel svinemørbrad
  • 150 gr. bacon i skiver
  • 3-4 gulerødder
  • 2 løg
  • 1-2 stængler forårsløg (kan undlades)
  • Ca. 250 gr. champignon
  • Ca. 150 gr. cocktailpølser (eller et par almindelige pølser i brun tarm)
  • 2½ dl. madlavningsfløde 18%
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 stor tsk. paprika
  • Frisk timian (tørret timian kan også bruges - ca. 1 tsk.)
  • Friskkværnet peber
  • Salt

Sådan gør du

Skær baconskiverne i mindre stykker på ca. 2 cm. og svits dem sprøde og lysebrune i en tykbundet gryde. Det er ikke nødvendigt at tilsætte fedtstof, da baconen steger i dens eget fedt. Imens du steger baconen ned jævn varme, pudser du mørbraden fri for sener og hinder.

Skær den færdigpudsede mørbrade ud i grove tern på ca. 2x2 cm.

Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker.

Hak løgene fint og skær de rensede champignon over i halve eller kvarte stykker. Personligt kan jeg godt lide at grøntsagerne er rustikke, men det er jo en smagssag.

Den færdigstegte bacon placeres på en tallerken, hvorefter mørbradkødet svitses på alle sider til det har fået lidt stegeskorpe. Tag kødet op af gryden og læg det på en tallerken.

Svits nu cocktailpølserne i samme gryde indtil de har fået en fin lysebrun stegeskorpe, og læg dem på tallerkenen sammen med kødet.

Fordel de hakkede løg i gryden og svits dem klare i et par minutter - det burde ikke være nødvendigt at tilsætte fedtstof, da grøntsagerne kan svitses i fedtet fra baconen. 

Når løgene er klare tilsættes alle de øvrige ingredienser - champignon, gulerødder, paprika, timian, tomater og fløde og det hele skal nu simre under låg i ca. 40-45 min.

Smag til med salt og friskkværnet peber i slutningen af processen. Pynt mørbradgryden med et par kviste timian inden servering og server retten med kogte ris eller hjemmelavet kartoffelmos.

Yderligere kommentarer

Klassisk mørbradgryde kan med fordel laves dagen i forvejen, da alle krydderierne får lov til at sætte sig i retten. Lav en dobbeltportion og frys den ene halvdel ned til en dag hvor du skal have nem aftensmad - fastfood på den gode måde.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

0 kommentar
1

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.