Fish and chips

Lad mig lige få to ting på plads med det samme. Fish and chips skal tilberedes i olie og jo – du kan sagtens forkæle dig selv og familien med denne engelske gudespise selvom du ikke er indehaver af en frituregryde. Hvis du bare har en gryde og et par liter fritureolie er du kørende. Jeg begynder allerede at kunne fornemme duften af friterede fiskestykker …

Fish and chips minder mig om storbyferie i London på lige fod med de gamle nostalgiske røde telefonbokse i støbejern. Enhver engelsk by og kvarter har fish-and-chips-butikker på stribe på lige fod med pizzeriaerne her i landet. Fish and chips er engelsk streetfood serveret i gårsdagens avis. Eller det var dengang. Nu-om-dage serveres fish and chips i sundhedsforsvarlige “designer-aviser”. Fish and chips er simpel fastfood bestående af friterede fiskestykker og sprøde pomfritter ledsaget af lidt sauce tartare, som virkelig løfter de friterede fiskestykker op i den syvende fiskehimmel.

Prøv lige at se opskriften på: Torsk i fad

Den engelske pendant til danske fiskefileter

I Danmark har vi fiskefileter med sprøde pomfritter og remoulade. I England og Irland har de fish and chips med sauce tartare. Ingredienserne er stort set de samme, men selve tilberedningen er forskellig, og ikke mindst den gastronomiske oplevelse.

I Danmark panerer vi fiskefileterne i rasp og steger dem på pande eller i en frituregryde. I England laver man en dej bestående af blandt andet mel og øl (“beer battered” eller “beignetdej”), som fiskestykkerne vendes i inden de friteres. Man kan også bruge æggeblommer eller bagepulver i dejen, hvilket giver en ekstra tyk sprød skorpe med en luftig krumme. Det er mums med mums på hvis jeg selv skal sige det. De såkaldte chips er i modsætning til vores danske pomfritter mere rustikke og tykke i udseendet, og noget mere bløde i konsistensen – præcis som den menige englænder foretrækker dem.

Prøv lige at se opskriften på: Kylling i cremet peanutsauce med forårsløg

Denne opskrift på fish and chips er:

  • Den originale klassiske opskrift på engelsk streetfood med friturestegt fisk og pomfritter
  • Legende let at tilberede ved hjælp af en tykbundet gryde eller en frituregryde
  • Helt efter bogen med en mørk øl i beignetdejen
  • Englands nationalret (eller en af dem)
  • Syndig dybstegt torsk med den mest knasende sprøde skorpe

Prøv lige at se opskriften på: Bagt torsk med spidskål og krydret flødesauce

Disse ingredienser indgår i fish and chips:

  • Torskefilet
  • Hvedemel
  • Mørk øl
  • Bagepulver
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Kartofler
  • Fritureolie

Sådan laver du fish and chips:

  1. Opvarm olien i en frituregryde eller tykbundet gryde til ca. 180° grader.
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i rustikke aflange stykker. Læg kartoffelstykkerne ned i en skål med iskoldt vand for at udvande stivelsen, så de bliver sprøde og knasende. Tag kartoflerne op af vandet, og dup dem helt tørre med et rent viskestykke.
  3. Steg kartoflerne sprøde i den varme olie i ca. 12-15 minutter eller til de er sprøde og gyldne. Tag pomfritterne op af den varme olie, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil dem ind i en forvarmet ovn på 100° grader varmluft indtil fisken er blevet friteret.
  4. Alternativ tilberedning af kartoffelfritterne i ovn. Vend pomfritterne i lidt olie, salt og peber og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag pomfritterne i en forvarmet ovn på 200° grader varmluft i ca. 45 minutter eller til de er gyldne og sprøde, og vend dem undervejs.
  5. Beignetdej. Bland mel, bagepulver, salt og peber sammen i en røreskål, og pisk øl i melblandingen med et piskeris. Dejen skal minde om en tyk pandekagedej i konsistensen og være lind og ensartet uden klumper.
  6. Trim torskefileterne for evt. ben og skindrester og dup dem tørre med køkkenrulle.
  7. Dyp fiskestykkerne i beignetdejen, og lad dem dryppe lidt af inden du forsigtigt lægger dem ned i den varme olie. Steg dem gyldne og sprøde i ca. 5-6 minutter, og tag dem forsigtigt op med en hulske. Lad de friterede fileter dryppe lidt af på noget fedtsugende papir og server dem varme sammen med de sprøde pomfritter og hjemmerørt sauce tartare.
Fish and chips

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer med bacon i svampedrøm

Historien bag fish and chips

Der hersker ingen tvivl om, at fish and chips nærmest er en nationalspise i England, men hvem kom lige på at vende fiskestykker i øldej og servere dem i dagsgamle aviser. Jeg har researchet lidt på nettet, og det ser ud til at vi skal helt tilbage til 1860 i East London, hvor en jødisk immigrant ved navn Joseph Malin satte sig for at sælge fisk og pomfritter fra sin lille bod.

Der er dog andre der mener det var en engelsk forretningsmand ved navn John Lees, der i 1863 begyndte at sælge fish and chips på markedet i Mossley i Lancashire (kilde: Anise Catering). John Lees eller Joseph Malin – fakta er at fish and chips i dag er udbredt over det meste af verden, og når man først har smagt dette simple måltid, forstår man godt dets popularitet og udbredelse.

God fornøjelse.

Fish and chips

Fish and chips

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 600 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 91 bedømmelser )

Ingredienser:

Fish/fisken:

  • 4 stk. torskefilet - i alt ca. 700-800 gr. (kan sagtens erstattes med hvidsej, mørksej, kuller, hvilling eller brosme)

Beignetdej:

  • 3 dl. køleskabskold mørk øl som fx hvidtøl, Schwarzbier, Münchener Dunkel, Bock & Doppelbock (en helt almindelig pilsnerøl kan også bruges, men tilfører ikke så meget smag til dejen)
  • 225 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink) plus lidt ekstra mel til at dyppe fisken i inden den vendes i beignetdejen
  • 3 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 tsk. engelsk sauce eller Worchestershire sauce (kan undlades)
  • 2 spsk. Calvados eller cognac (kan undlades)

Chips/pomfritter:

  • 1,5 kg. bagekartofler
  • Salt
  • Fritureolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Chips/pomfritter:

  1. Opvarm ovnen til 100° grader almindelig ovnvarme (det skal holde de færdigstegte chips/pomfritter lune)
  2. Opvarm olien i din frituregryde eller en almindelig tykbundet gryde til 165° grader.
  3. Skræl kartoflerne og skær dem ud i tykke rustikke pomfritter. Skyl dem under koldt vand og dup dem helt tørre med et rent viskestykke.
  4. Steg pomfritterne af et par omgange ved først 165° grader i ca. 10-12 minutter og læg fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Skru op for varmen til 190° grader og steg pomfritterne færdige i ca. 6-8 minutter eller til de er sprøde og gyldne. Fordel de færdige pomfritter på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys dem med groft salt. Sæt pomfritterne i ovnen imens du laver beignetdejen og friterer fiskene.

Fish/fisken:

  1. Klargør fileterne og sørg for at de er helt fri for ben. Dup dem helt tørre med noget køkkenrulle og placer dem på en tallerken.

Beignetdej:

  1. Bland mel, bagepulver, salt og friskkværnet peber i en stor røreskål (plus Calvados/cognac og engelsk sauce hvis du ønsker dette).
  2. Hæld den kolde øl ned til melblandingen, og pisk dejen godt igennem med et piskeris eller el-pisker til dejen er ensartet og uden klumper.

Fritering af fisk:

  1. Opvarm olien i frituregryden eller gryden til 180° grader.
  2. Hæld lidt mel op i en dyb tallerken, og vend enkeltvis fiskestykkerne i melet. Ryst evt. overskydende mel af.
  3. Dyp enkeltvis fileterne i dejen og lad dem dryppe lidt af inden de forsigtigt kommer ned i den varme olie med en hulske eller lignende. Friter evt. fiskene af et par omgange og sørg for at fileterne er dækket af den varme olie i gryden.
  4. Stegetiden vil variere alt efter om du anvender en frituregryde eller almindelig tykbundet gryde, men forvent ca. 5-6 minutters fritering eller til dejen er flot gylden og sprød.
  5. Tag fiskestykkerne op af gryden med en hulske, og lad dem dryppe lidt af inden du lægger dem på en tallerken eller fad beklædt med fedtsugende papir som fx køkkenrulle.
  6. Server fiskestykkerne med det samme imens de endnu er varme og sprøde sammen med pomfritter og sauce tartare.
  7. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Fish and chips
Fish and chips

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

6 kommentarer

Katrine Lindhardtsen 25. marts 2021 - 18:54

Øv gjorde som du skriver med pomfritterne, og de var lækre da jeg tog dem op af olien! Men efter den tur i ovenen (imens fisken blev friturestegt) var de så slatne og bløde… hvad er der sket fejl der? Skulle de have været afdryppet før se kom på bagepapir?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 25. marts 2021 - 21:47

Hej Katrine,
Først og fremmest tak for din besked 😊
Pomfritter kan godt være vanskelige at holde helt sprøde, men det bedste resultat (hvis de ikke kan serveres med det samme) er at holde dem varme i ovnen ved 225 grader varmluft, og så åbne lågen på ovnen et par gange undervejs, så dampen kan komme ud – det er dampen der gør dem bløde. Vent med at salte pomfritter lige før de skal serveres.

Håber du kan bruge mine råd til en ande. god gang.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Lissi Frederiksen 15. april 2021 - 23:15

Hvor er opskriften på sauce tatar. Og hvor varm skal olien være.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 16. april 2021 - 06:13

Hej Lissi,
Opskriften på sauce tartare finder du her https://baregomad.dk/sauce-tartare/ og temperaturen på olien skal være ca. 180 grader – begge ting fremgår også i opskriften på fish and chips.

God fornøjelse med madlavningen.

Hilsen
Thomas

Besvar
Sarah 28. juni 2021 - 19:28

Kan man lave dejen dagen før den skal bruges?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 28. juni 2021 - 19:46

Hej Sarah,
Ja det kan du tro du kan 👍😊 Faktisk en ganske god ide, da dejen bare skal piskes kort igennem inden fiskestykkerne skal vendes i dejen.

God fornøjelse med dit fish and chips projekt 😊

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Skriv et svar til Thomas fra Barego'mad Annuller besvarelse

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner