Test af bagestål

af Thomas fra Baregomad.dk
Test og anmeldelse af bagestål

/ Dette indlæg indeholder reklamelinks og sponsoreret indhold /

Kært barn har mange navne, når det kommer til plader man kan lægge i sin ovn eller grill, og som efter sigende skulle kunne levere sprød skorpe og bund hver gang du bager brød. Det lyder meget lovende, for hvem vil ikke gerne sætte tænderne i en friskbagt bolle eller pizza, som bare er knasende sprød og luftig, og som leder tankerne hen på et bageri eller pizzaria med træfyret stenovn. Sprød skorpe hver gang.

Er spændt og samtidig lidt skeptisk

Gennem tiden har jeg efterhånden prøvet lidt af hvert for at opnå det perfekte bageresultat. Selvfølgelig afhænger successen ikke kun af bagestenen i ovnen, men mindst lige så meget om dejen og forarbejdet i forhold til hævetider, meltyper, hydration osv.

Jeg har præsteret at flække flere keramiske bage- og pizzasten gennem tiderne, og har en personlig track-record på hele tre forskellige bagesten i keramiske materialer. Jeg har ikke udøvet vold mod disse bagesten, men de er ganske enkelt flækket under brug, så jeg er selvsagt lidt skeptisk. Jeg har ganske enkelt “wauw-effekten” til gode.

Bagesten
Lækker lille detalje med laserskåret navn på bagestålet – og selvfølgelig henvender et bagestål sig til rigtige bagenørder. Bagestålet vil med tiden blive mørkere og patinere, men flot ser det ud, og frem for alt får det dit brød til at “eksplodere” under bagningen.

Hvordan virker et bagestål?

Hvordan virker et bagestål i forhold til en almindelige bageplade eller en tynd pizzasten? Jo ser du – stål har den egenskab, at det er fantastisk til at absorbere og lede varme, og frem for alt holde på varmen i kraft af stålets store massefylde. I modsætning til en tynd pizzasten leder et bagestål varmen op til 18 gange bedre, og det skaber den nærmest eksplosive effekt, når brødet rammer bagestålet.

Eksplosiv hævning og forkortelse af bagetiden

Du varmer bagestålet op i ovnen samtidig med at ovnen varmer op. Det varierer alt efter ovntype, men regn med ca. 20-30 minutter før dit bagestål har opnået den ønskede temperatur på fx 200° grader, som du har sat din ovn på. Varmen fra bagestålet går direkte op i dit bagværk, som nærmest eksploderer og med det samme begynder at danne sprød bund og skorpe. Det er vigtigt, at du er opmærksom på bagetiden, da den bliver reduceret i større eller mindre omfang alt efter bagværk når du anvender et bagestål. En pizza går fra en bagetid på 15-20 minutter til blot 5 minutter, og resultatet taler for sig selv – sprød og lækker bund.

Test og anmeldelse af bagestålet fra bagesten.dk

Jeg har nu sat mig for at teste et bagestål, og i den anledning har bagesten.dk været så venlig at sende mig deres bud på det perfekte bagestål til din ovn i køkkenet, som jeg har testet i et par uger. Jeg tør allerede godt nu løfte lidt af sløret for min uforbeholdne begejstring for dette bagestål, som virkelig har imponeret positivt, og til fulde har indfriet alle mine forventninger til endnu en gadget i køkkenet. Det virker og frembringer virkelig den sprødeste skorpe og bund – ikke mindst strukturen i brødet bliver også anderledes.

Unboxing af “Den store bagepakke”

Bagestålet fra bagesten.dk blev leveret dagen efter jeg bestilte den hos Jesper, som er indehaver af bagesten.dk. Bagestålet kom i en fin skræddersyet emballage,og var en ret tung sag – den vejer godt 6 kilo, men det er jo også laserskåret stål med en tykkelse på 6 milimeter.


“Den store bagepakke” indeholder følgende:

  • 1 x bagestål
    (laserskåret og slebet med en størrelse på 40x35x0,6 cm. Leveres med 10 års garanti og passer i alle standardovne)
  • 2 x kombispader
  • 1 x dejskærer

Sætprisen for “Den store bagepakke” er i skrivende stund 649,00 kr. inkl. fri fragt. Det synes jeg ikke der er noget at sige til, når man står med hele sættet i hånden. Det er kvalitet og ekstremt robust forarbejdet, og så er det “Made in Denmark”. Jesper hos bagesten.dk giver 10 års garanti på bagestålet, men sådan et stykke bagestål er i min optik en investering for livet – en køkken-gadget der kan gå i arv til dine børn og børnebørn.

Bagesten
Her ser du indholdet i “Den store bagepakke”. Det hele er meget veludført, og selve bagestålet er meget enkelt og minder lidt om en lækker B&O-højtaler i overfladen. Når du har pakket din bagepakke ud, skal kombispaderne og dejskæreren lige vaskes med sulfo og varmt vand – selve bagestålet må ikke vaskes, men skal gnides ind i lidt madolie, og så en tur i ovnen på 250° grader i en times tid, så pladen kan blive imprægneret. Du kan læse mere om ibrugtagning her.

Støt min hobby baregomad.dk, så jeg også fremover kan inspirere dig med madopskrifter og go’ mad til hverdag og fest uden forstyrrende annoncer. Hvis du køber dit bagestål via dette link hos bagesten.dk (reklamelink), får jeg en lille provision, som er med til at finansiere driften af min madblog.

Udførelse og kvalitet

Selve bagestålet minder om overfladen på en lækker B&O-højtaler – meget gennemført og eksklusiv. Tilbehøret signalerer kvalitet og god udførelse – der står ikke “Made in China” nogle steder, heldigvis. De to kombispader er udført i laserskåret aluminium, og er blevet helt uundværlige i dagligdagen, da de afløser mange opgaver hvor man normalt anvender ovnens standard bageplade. Kombispaderne bruger jeg nu til at sætte ting ind i ovnen med, og den lille bukkede kant giver et fint greb. Dejskæreren er også fremstillet i aluminium med et solidt plasthåndtag, og er helt uundværlig hvis du bager meget brød og boller.

Bagestål
Her sætter jeg bollerne ind på det opvarmede bagestål med en af de to medfølgende kombispader, som du får med i “Den store bagepakke”. Kombispaden er utrolig nem at anvende, og overfører ubesværet det ubagte bagværk til det varme bagestål.
Bagestål fra bagesten.dk

Vedligeholdelse og pleje af dit bagestål

Jeg går personligt meget op i at vedligeholde mine ting, men omvendt har jeg det også sådan, at nogle ting bare skal bruges, slides og patinere med tiden. Når det kommer til bagestålet fra Jesper hos bagesten.dk, anbefaler han at bagestålet inden ibrugtagning smøres ind i et tyndt lag olie, og efterfølgende får en tur i ovnen ved 250° grader i en times tid. Dette gentages et par gange, og er med til at hærde og beskytte overfladen, hvilket jeg selvfølgelig også har gjort. Bagestålet bliver mørkere med tiden, og processen med at smøre lidt olie på bagestålet gentages efter behov.

Du kan læse meget mere om vedligeholdelse og pleje af bagestålet her.

Daglig vedligeholdelse efter brug

Den daglige vedligeholdelse af bagestålet er meget nemt – gør det rent med en fugtig klud, dejskraber eller stålbørste, og tør det efter med et tørt viskestykke. That’s it. Du må aldrig putte dit bagestål en tur i opvaskemaskinen, eller vaske det med sulfo, da det jo er stål og vil begynde at ruste, hvis det bliver udsat for vand. Det er ikke kompliceret, men der er nogle få gode råd som man skal huske på, så du og bagestålet om mange år kan pakke ned, og tage på plejehjem sammen.

Bagesten

Opbevaring af dit bagestål

Hvordan opbevarer man lige et bagestål med en kampvægt på den gode side af seks kilo, og på størrelse med et mindre fladskærms-tv? Min løsning er såre simpel – lad det blive i ovnen oven på din ovnrist. Ikke noget med at tage det ind og ud efter brug, og risikere liv og lemmer hvis du taber bagestålet over dine fødder. Lad det blive i ovnen. Det gør kun gavn og er med til at holde varmen konstant i ovnen.

Alternativt kan du opbevare det i en sokkelskuffe, eller stille det lodret på køkkenbordet sammen med dine skærebrætter, men personligt foretrækker jeg at opbevare det i ovnen, og gøre det til en fast bestanddel af ovnens udstyr. På den måde bliver det også meget mere bekvemt at anvende i dagligden – intet bøvl, kun ren og skær bageglæde.

Hvad kan du bage med et bagestål?

På et bagestål kan du bage næsten alt hvad hjertet begærer indenfor bagværk. I de uger jeg har haft bagestålet til test, har jeg bagt alt lige fra fødselsdagsboller; min favoritkage som er toscakage; foccaciabrød, naanbrød og de mest sprøde vaniljekranse.

Selv toscakagen er vild med bagestålet

Jeg var især lidt spændt på resultatet med toscakagen, som jeg har bagt mange gange tidligere i en tærteform på en rist i ovnen. Kunne bagestålet tilføre dette guddommelige bagværk noget ekstra? Det korte svar er ja – bunden blev langt mere sprød og lækker, og samtidig hævede mazarinbunden næsten til det dobbelte i højden (personlig notits: mindre bagepulver næste gang jeg bager på bagestålet).

Bagestål

Jeg ved godt det ikke lyder særligt sexet, men selv de frosne hvidløgsflutes fra supermarkedet bliver mere sprøde og lækre (selv en madblogger tyer til de nemme løsninger engang imellem). Så ja – jeg vil nærmest påstå at du kan bage hvilket som helst bagværk på dit bagestål, da det kun vil have gavnlig effekt af den eksplosive varme fra stålet.

En investering for livet som virker!

Nu har jeg haft lejlighed til at teste bagestålet fra bagesten.dk i nogle uger, og jeg er meget imponeret over dette bagestål, som løfter alt bagværk i ovnen til nye højder – lige fra boller, toscakage og diverse madbrød. I modsætning til tidligere oplevelser med diverse bage- og pizzasten, har bagestålet ikke skuffet en eneste gang. Det har haft en positiv indvirkning på alt bagværk, og er nu fast inventar i ovnen. Ikke noget med at tage den ind og ud – nej, den ligger trygt og godt på ovnristen i ovnen – klar til at forkæle familien med sprødt bagværk.

Mine naanbrød nærmest eksploderede, da de blev sat på bagestålet med kombispaden. Her har de været inde i ovnen i under et minut, og er allerede vokset i størrelsen med 25%. Det mest mærkbare resultat var bunden, som blev ekstra sprød og lækker.
Her bliver der bagt grove burgerboller på bagestålet, som på et par minutter hæver til dobbelt størrelse, og får reduceret bagetiden med ca. 30% i forhold til bagning på en almindelig bageplade.

Jeg har blandt andet testet disse bagværker på bagestålet:

Støt min hobby baregomad.dk, så jeg også fremover kan inspirere dig med madopskrifter og go’ mad til hverdag og fest uden forstyrrende annoncer. Hvis du køber dit bagestål via dette link hos bagesten.dk (reklamelink), får jeg en lille provision, som er med til at finansiere driften af min madblog.

DET MED SMÅT
Jeg bliver ikke betalt af de producenter, som bliver nævnt i mine anmeldelser, og anmeldelserne er 100% uvildige. Mine holdninger og konklusioner er udelukkende baseret på mine egne daglige oplevelser med produktet. På baregomad.dk er der bannerreklamer og affiliatelinks på flere af mine indlæg. Hvis du klikker på et af disse links eller køber noget i en given webshop, vil jeg modtage et mindre beløb eller kommision for din handling (den lille kommission afholdes af virksomheden). Det er ikke noget som koster dig ekstra, men det bidrager til at jeg kan holde baregomad.dk kørende rent driftsmæssigt, og at der i ny og næ kan blive råd til en kop kaffe, da jeg ikke modtager noget honorar for mine opskrifter og anmeldelser. Baregomad.dk er ren og skær hobby for mit vedkommende.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner